29 Юни, 2013

Часовници като часовници - малко история

В човешката еволюция и история постепенно се изобретяват и развиват  различни видове часовници. Започнало се е от слънчев часовник, пясъчен часовник и други опити за отмерване на времето,  това са най-елементарните часовници и съответно доста неточни. При тези първи стъпки по скоро се е целяло грубо отчитане на времето. С напредване на човешкото развитие се появяват механичните часовници. Това е сложен механизъм от фино изработени зъбни колелца , пружини за навиване и други фини елементи. Ако трябва да определим най общо работата на механичния  часовник ще използвам цитат от wikipedia.org

"За брояч на времето в тесния смисъл на думата служи регуляторът. Зъбчатите колела със закрепените към тях стрелки на циферблата отброяват единиците време. Ако се счита, че въртенето на Земята около оста е равномерно, то се превръща в мащаб за сравнение на промеждутъците от време. За единица време обикновено се приема секундата"

 

Постепенно часовникът от вещ за отмерване на времето се превръща и в моден аксесоар. През 16-ти век изключително популярни стават джобните часовници, те са прикрепени с верижка и се носят в страничния джоб на сакото. По късно идва реда на ръчните часовници отначало те са механични, но в последствие се появяват и електронните. Общото е, че се носят на ръката (китката). В наши дни можем да видим интересни решения и разновидности като например LED часовници, силиконови часовници, спортни за всеки ден и така нататък.

 

Както при всички останали стоки и при  часовниците са налагат различни марки, продаващи на цени, които са недостъпни за повечето хора. Скъпоструващите часовници са предназначени за хората с големи финансови възможности. Добрата новина е, че в днешно време благодарение и на онлайн търговията и конкуренцията в предлагането,  можем да си изберем часовник с модерен дизайн на достъпна цена. Дори можем да си закупим няколко часовника на ниска цена и да ги носим според случая. Ако спортуваме слагаме спортният часовник в офиса механичен часовник за плажа примерно силиконов часовник. Оказва се, че с много по-малко средства можем да сме модерни и актуални всеки ден според случая.
Тук възниква въпросът, заслужава ли си да даваме хиляди левове за часовник, само, защото  робуваме на брандове?!

Прочетена 1766 пъти